Sałatka śledziowa rosolli
TM6 TM5

Sałatka śledziowa rosolli

3.5 (56 ocen)

Składniki

  • 600 g wody
  • 200 g marchewki, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
  • 250 g ziemniaków, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 3 jajka
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 90 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 90 g ogórków konserwowych, ok. 2 szt. (patrz wskazówka)
  • 270 g czerwonych buraków, gotowanych, pokrojonych na 4 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, gęstej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
    lub 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 płaty filetów ze śledzia, marynowanego (ok. 200 g), odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
875 kJ / 209 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
23 g
Tłuszcz
11 g
Błonnik
4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy