
Urządzenia i Akcesoria
Roladki z kurczaka z jabłkami, batatami i sosem curry
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
-
60 g sera gouda pokrojonego na kawałki
-
60 g kostek boczku (ok. 1 cm)
-
800 - 850 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry podzielonych na pojedyncze filety
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżeczka koncentratu wołowego (np. Bovril, Maggi)
-
40 g oliwy z oliwek
-
280 - 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
1 szczypta soli
-
400 g batatów obranych, pokrojonych w 4 cm plastry
-
500 g jabłek (np. Granny Smith, Golden Delicious), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
180 g jabłek, do gotowania (np. Bramley, Reinette), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu ryżowego (patrz wskazówka)
-
1 czubata łyżeczka curry, mielonego do smaku
-
200 g wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
656 kcal /
2745 kJ
Białko
59 g
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
50 g
Błonnik
7.3 g