Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g kapusty kiszonej
- 125 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 15 g oleju
- 250 - 300 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 275 - 300 g wody
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 owoce jałowca
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 4 kaszanki (krupnioki)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2939.2 kJ / 702.5 kcal
- Białko
- 23.7 g
- Węglowodany
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 60.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 2651.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wigilijna kapusta z grochem
2h 20min
Karbinadle z żymłą
35min
Wodzionka
25min
Żurek
50min
Makówki (Makiełki)
35min
Fasolka po bretońsku
13 Std. 30 Min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 Std. 15 Min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 Std. 20 Min
Hekele
2 Std. 40 Min
Bigos
1h 30min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1h 25min
Kapusta zasmażana
1 godz. 35 min