
Wersje kompatybilne
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
60
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 100 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, korzenia pietruszki, selera), pokrojonych na kawałki
- 150 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1-1,5 cm kostkę
- 150 g ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- 200 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1400 g wody
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 150 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 150 g bakłażana pokrojonego na kawałki
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- 350 g makaronu, suchego, krótkiego np. fusilli, rigatoni
- 4 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 30 - 40 g czarnych oliwek bez pestek (opcjonalnie)
- liście bazylii, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 728.5 kcal / 3048.2 kJ
- Białko
- 31.5 g
- Tłuszcz
- 26.6 g
- Węglowodany
- 92.4 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.7 g
- Sód
- 909.6 mg
Alternatywne przepisy
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1 godz.
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1 godz.
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
50 min
Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką
35 min
Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
40 min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 godz. 10 min
Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
50 min
Zupa jarzynowa z makaronem
45 min
Kurczak w sosie paprykowym z ziemniakami, brokułami i fasolką
45 min
Pomidorowa z makaronem
35 min
Zupa pieczarkowa i danie na Varomie
45 min