
Urządzenia i Akcesoria
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g masła
-
100 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, korzenia pietruszki, selera), pokrojonych na kawałki
-
150 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1-1,5 cm kostkę
-
150 g ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
-
200 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1400 g wody
-
100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
150 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
150 g bakłażana pokrojonego na kawałki
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
40 g oliwy z oliwek
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
-
½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
-
350 g makaronu, suchego, krótkiego np. fusilli, rigatoni
-
4 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu
-
100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
30 - 40 g czarnych oliwek (opcjonalnie) bez pestek
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
728.5 kcal /
3048.2 kJ
Białko
31.5 g
Tłuszcz
26.6 g
Węglowodany
92.4 g
Błonnik
9.8 g
Tłuszcz nasycony
10.7 g
Sód
909.6 mg