Wersje kompatybilne
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
60
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 100 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, korzenia pietruszki, selera), pokrojonych na kawałki
- 150 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 1-1,5 cm kostkę
- 150 g ziemniaków, pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1400 g wody
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 150 g bakłażana, pokrojonego na kawałki
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- 350 g makaronu, suchego, krótkiego, np. fusilli, rigatoni
- 4 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 30 - 40 g czarnych oliwek, bez pestek (opcjonalnie)
- liście bazylii, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3048.2 kJ / 728.5 kcal
- Białko
- 31.5 g
- Węglowodany
- 92.4 g
- Tłuszcz
- 26.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.7 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Sód
- 909.6 mg
Alternatywne przepisy
Zupa jarzynowa z makaronem
45min
Pomidorowa z makaronem
35 Min
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1h
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1h
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
1h 10min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2h
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1h 40min
Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
40min
Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
50min
Zupa pieczarkowa i danie na Varomie
45min
Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką
35 Min
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
1h