Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
TM6

Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)

4.5 (271 ocen)

Składniki

  • 600 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ósemki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
  • ½ papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
  • 1000 g wody
  • 20 g przecieru pomidorowego
  • 30 g białego wina, wytrawnego
  • 10 g masła
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki cukru
  • 30 g miodu
  • 15 g sosu sojowego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1955.3 kJ / 467 kcal
Białko
25.8 g
Węglowodany
12.8 g
Tłuszcz
35.3 g
Tłuszcz nasycony
12.8 g
Błonnik
12.8 g
Sód
851.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy