Urządzenia i Akcesoria
Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
-
600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
-
200 g korzenia pietruszki pokrojonego na 1-2 cm kawałki
-
400 g wody
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 3 cytryn)
-
1 ząbek czosnku
-
1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
4 żółtka
-
50 g skrobi kukurydzianej50 g skrobi ziemniaczanej
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1120.8 mg
Białko
38.3 g
Kalorie
1843.3 kJ /
440.3 kcal
Tłuszcz
23.5 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
11.8 g
Węglowodany
19.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy
45 min
Kurczak w zielonym sosie mole
1 godz. 10 min
Zupa krem z warzyw; Kasza pęczak z indykiem i warzywami
1 godz. 5 min
Gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowym
20 min
Filety z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) w cytrusowej marynacie
3 godz. 30 min
Kurczak w ziołach prowansalskich z ryżem i brzoskwiniami
1 godz.
Roladki z indyka z gruszką, ziemniakami i duszonym szpinakiem
1 godz.
Kurczak w sosie miodowym
25 min
Kluski z indykiem, sosem śmietanowym i porem
40 min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1 godz.
Indyk w musztardowym sosie śmietanowym z kluskami
45 min
Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami
1 godz.