Wersje kompatybilne
Zupa krem z pieczarek; Faszerowane papryki z ryżem i sos pomidorowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 300 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 2 kromki chleba, pokrojone na 1-2 cm kawałki
- 20 g musztardy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 jajko
Faszerowane papryki z ryżem
- 4 papryki, różnokolorowe (ok. 150 g każda)
- 1300 g wody
- 20 g oleju
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 250 g ryżu brązowego
Zupa krem z pieczarek
- 400 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 500 - 600 g wody
- 200 g mleka
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 50 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 250 g śmietany
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g serka kremowego (opcjonalnie)
Sos pomidorowy
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 200 g wody
-
400 - 500
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 400 - 500 g krojonych pomidorów, z puszki - 50 - 100 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3935 kJ / 940 kcal
- Białko
- 37 g
- Węglowodany
- 85 g
- Tłuszcz
- 48 g
- Tłuszcz nasycony
- 25 g
- Błonnik
- 9.6 g
- Sód
- 3398 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1ωρ. 40 λεπτ.
Purée ziemniaczane (w stacji Thermomix Friend®)
45 Min
Gotowanie ziemniaków (w stacji Thermomix Friend®)
35 Min
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
1 Std. 30 Min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 Std. 15 Min
Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką
1 Std. 10 Min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 Min
Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym
1 Std. 15 Min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 Std. 15 Min
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
45 Min
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem (z osłoną noża miksującego)
50 Min
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków (TM6)
45 Min