Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
10
g koperku, świeżego, tylko liście
lub 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście - 200 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oleju
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 30 g kaszy jęczmiennej, mazurskiej
- 300 g serc drobiowych, z kurczaka, oczyszczonych
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone - ½ łyżeczki soli
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy, suszony
- kwaśna śmietana, do podania (ok. 60 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1137 kJ / 272 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 2.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą
1h 30min
Szwajcarski krupnik
40min
Kapuśniak
50min
Zupa grochowa
1h
Zupa z kiszonych ogórków
45min
Zupa gulaszowa
1 godz. 35 min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35 Min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1 Std. 20 Min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50min
Zupa gołąbkowa
55 Min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50min
Zupa kapuściano-paprykowa z szynką drobiową
40min