Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami

Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami

3.9 64 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Łosoś i ziemniaki
  • cytryna ekologiczna
    1
  • masło do natłuszczenia przystawki Varoma
  • filety z łososia, świeże, bez skóry (120-200 g każdy, ok. 2 cm grubości)
    4
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • wody
    500 g
  • ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    600 g
Kremowy sos pieczarkowy
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    100 g
  • masła
    10 g
  • pieczarek pokrojonych w plastry
    300 g
  • białego wina, wytrawnego
    50 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
  • serka kremowego podzielonego na kawałki
    200 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprz czarny, mielony do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 660 kcal / 2763 kJ
Białko 45 g
Tłuszcz 48 g
Węglowodany 27 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Sód 1137 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...