Urządzenia i Akcesoria
Sałatka sycylijska z krewetkami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
-
200 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm plastry
-
30 - 40 g czerwonego octu winnego
-
10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
50 g oliwy z oliwek
-
½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
-
40 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka soli morskiej
-
1 szczypta pieprzu białego, mielonego
-
300 g wody
-
500 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 1 kg krewetek w pancerzach)
-
1 - 2 limonki ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
-
200 g fenkułu pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
400 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
187 kcal /
785 kJ
Białko
17 g
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
6 g
Błonnik
2.2 g