Sałatka sycylijska z krewetkami

4.2 43 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 30 - 40 g czerwonego octu winnego
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 40 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
    40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 300 g wody
  • 500 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 1 kg krewetek w pancerzach)
  • 1 - 2 limonki ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
    1 cytryna, ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
  • 200 g fenkułu pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 400 g pomidorków cherry przekrojonych na pół

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 187 kcal / 785 kJ
Białko 17 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 6 g
Błonnik 2.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...