
Wersje kompatybilne
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa pięciu smaków
- 2 laski cynamonu przełamane na pół
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 6 goździków
Krewetki
- ½ limonki ekologicznej
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
- ½ - 1 papryczka chili, długa bez gniazda nasiennego, przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnku
-
1 - 2
łyżeczki cukru trzcinowego
lub 1 - 2 łyżeczki cukru palmowego - 4 łyżeczkę oleju sezamowego
- 1 - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 300 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 120 g ryżu basmati
- 800 g wody
-
50
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2 cm kawałki
lub 50 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 2 cm kawałki - 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paski 1 x 3 cm
-
50
g różyczek brokułu pokrojonych na 2 cm kawałki
lub 3 broccolini pokrojone na 2 cm kawałki - 4 strączki młodego, zielonego groszku pokrojone na 2 cm kawałki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 cebule dymki tylko zielona część, pokrojona w 2 mm ukośne plastry
- kolendra, świeża tylko liście, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 532.5 kcal / 2227.7 kJ
- Białko
- 29.3 g
- Tłuszcz
- 12.3 g
- Węglowodany
- 78.1 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 1546.8 mg