Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami

Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami

4.1 27 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

Przyprawa pięciu smaków
  • 2 laski cynamonu przełamane na pół
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
  • 6 goździków
Krewetki
  • ½ limonki ekologicznej
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • ½ - 1 papryczka chili, długa bez gniazda nasiennego, przekrojona na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 - 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 4 łyżeczkę oleju sezamowego
  • 1 - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 300 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
  • 120 g ryżu basmati
  • 800 g wody
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2 cm kawałki
    50 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paski 1 x 3 cm
  • 50 g różyczek brokułu pokrojonych na 2 cm kawałki
    3 broccolini, pokrojone na 2 cm kawałki
  • 4 strączki młodego, zielonego groszku pokrojone na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 cebule dymki tylko zielona część, pokrojona w 2 mm ukośne plastry
  • kolendra, świeża tylko liście, ilość do podania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 532.5 kcal / 2227.7 kJ
Białko 29.3 g
Tłuszcz 12.3 g
Węglowodany 78.1 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Sód 1546.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...