
Urządzenia i Akcesoria
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje
Składniki
Przyprawa pięciu smaków
-
2 laski cynamonu przełamane na pół
-
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
-
3 gwiazdki anyżu
-
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
-
6 goździków
Krewetki
-
½ limonki ekologicznej
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
½ - 1 papryczka chili, długa bez gniazda nasiennego, przekrojona na pół
-
2 ząbki czosnku
-
1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
-
4 łyżeczkę oleju sezamowego
-
1 - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
-
300 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
-
120 g ryżu basmati
-
800 g wody
-
50 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2 cm kawałki
-
50 g czerwonej papryki pokrojonej w paski 1 x 3 cm
-
50 g różyczek brokułu pokrojonych na 2 cm kawałki
-
4 strączki młodego, zielonego groszku pokrojone na 2 cm kawałki
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżka octu ryżowego
-
2 cebule dymki tylko zielona część, pokrojona w 2 mm ukośne plastry
-
kolendra, świeża tylko liście, ilość do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
532.5 kcal /
2227.7 kJ
Białko
29.3 g
Tłuszcz
12.3 g
Węglowodany
78.1 g
Błonnik
6.5 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Sód
1546.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA CHIŃSKA
10 Przepisów
Polska
Polska