Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
TM6 TM5

Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango

3.3 ( 130 ocen )

Składniki

Kurczak marynowany

  • 30 g miodu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki, mielonej słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka ekologiczna, skórka bez białych błonek, pokrojona na 1 cm kawałki i sok
  • 4 piersi z kurczaka ze skrzydłem, bez skóry (ok. 800 g) (patrz wskazówka)
    lub 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 700 g)

Chutney z mango i supreme z kurczaka gotowane na parze

  • 10 - 15 g kolendry, świeżej
  • 3 - 6 limonek ekologicznych, skórka bez białych błonek, pokrojona na 1 cm kawałki i sok
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 75 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych
    lub 1 - 2 płaskie łyżeczki suszonych płatków chili
  • 500 g mango, dojrzałego tylko miąższ, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 250 g wody

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
321 kcal / 1346 kJ
Białko
43 g
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
2.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy