Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g grzybów, suszonych, mieszanych, np. mun, shiitake, enoki
- 400 g wody, wrzącej
- 20 g oleju sezamowego
- 20 g oleju ryżowego
- 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
- 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
- 120 g pora, pokrojonego w 3 mm półplastry
- 100 g pędów bambusa, z puszki, odsączonych z zalewy
- 130 g kiełków soi, świeżych
- 25 g sosu sojowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 1 łyżka ziaren sezamu, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1107.3 kJ / 264.7 kcal
- Białko
- 8.9 g
- Węglowodany
- 35.8 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Sód
- 435.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa miso z warzywami
30 min
Curry z warzywami
1h 25min
Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)
1 godz. 20 min
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1 godz. 30 min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 min
Azjatycki ryż z warzywami
1 godz. 30 min
Seitan z sosem pomarańczowym
2h
Zupa z grzybami w pięciu smakach
40 min
Azjatycka zupa warzywna z tofu
1 godz. 30 min
Ragout z marynowanym tofu
1h 40min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 godz. 10 min
Tajski makaron curry z warzywami
20 min