Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
TM6 TM5

Zupa z ciecierzycą i bakłażanem

4.5 (240 ocen)

Składniki

  • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 800 - 850 g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki
    lub 700 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 200 g bakłażana, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 10 g przyprawy garam masala
  • ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g miodu
  • ryż, ilość do podania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1467 kJ / 350.5 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcz
17 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Błonnik
11.3 g
Sód
1043.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy