Zupa z ciecierzycą i bakłażanem

Zupa z ciecierzycą i bakłażanem

4.5 249 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • marchewki pokrojonej na kawałki
    200 g
  • pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
    800 - 850 g
    700 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • bakłażana pokrojonego na 1-2 cm kawałki
    200 g
  • wody
    200 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • przyprawy garam masala
    10 g
  • papryki ostrej, mielonej
    ½ - ¾ łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
  • kolendry, mielonej (opcjonalnie)
    ½ - ¾ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
    240 g
  • śmietany, 18% tłuszczu
    100 g
  • miodu
    15 g
  • ryż (opcjonalnie) ilość do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 350.5 kcal / 1467 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 11.3 g
Tłuszcz nasycony 10 g
Sód 1043.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...