
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
800 - 850
g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
lub 700 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki - 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g bakłażana pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 10 g przyprawy garam masala
- ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g miodu
- ryż ilość do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 350.5 kcal / 1467 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Węglowodany
- 45 g
- Błonnik
- 11.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Sód
- 1043.5 mg