Urządzenia i Akcesoria
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaftami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
25 - 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
200 g mięsa wołowego, mielonego
-
1 łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczki kolendry, mielonej
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
400 g wody
-
240 - 260 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
500 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
½ łyżeczki chili, mielonego
-
sok z cytryny świeżo wyciśnięty, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
688.9 mg
Białko
14.8 g
Kalorie
1178.4 kJ /
281.7 kcal
Tłuszcz
14.5 g
Błonnik
6.9 g
Tłuszcz nasycony
4.5 g
Węglowodany
26 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA BLISKIEGO WSCHODU
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Marokańska zupa z ciecierzycy
40 min
Zupa bouillabaisse z sosem rouille
1 godz. 10 min
Zupa z fenkułem i komosą ryżową
25 min
Zupa krem z soczewicy z kurkumą
40 min
Zupa fasolowa z oliwą pietruszkowo-cytrynową
50 min
Bob czorba
13 godz. 15 min
Gulasz z soczewicą
2 godz. 50 min
Gaskońska zupa garbure z tofu
50 min
Zupa caldo verde
45 min
Zupa z ciecierzycy (Revithia)
9 godz. 25 min
Toskańska zupa fasolowa
50 min
Wegetariański kapuśniak z białej kapusty
40 min