Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką

Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką

3.9 14 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
2 porcje

Składniki

Przyprawa tandoori
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 - 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
    1 - 2 łyżki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki czosnku suszonego, w płatkach
    1 - 1 ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 - 4 nasiona kardamonu
    1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Miętowy dressing
  • 5 - 10 g mięty, świeżej tylko liście
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ - 1 łyżeczka cukru
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 1 - 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
Krewetki tandoori i sałatka
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy tandoori
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • 300 g krewetek, surowych, obranych
    300 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • 80 - 100 g rukoli
  • 100 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 g groszku cukrowego w strączkach, obranego z łyka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 498.7 kcal / 2087.9 kJ
Białko 44.7 g
Tłuszcz 24 g
Węglowodany 34.5 g
Błonnik 8.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...