Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
TM5 TM6

Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką

3.9 (14 ocen)

Składniki

Przyprawa tandoori

  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 - 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
    lub 1 - 2 łyżki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki czosnku suszonego, w płatkach
    lub 1 - 1 ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 - 4 nasiona kardamonu
    lub 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Miętowy dressing

  • 5 - 10 g mięty, świeżej, tylko liście
  • 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ - 1 łyżeczka cukru
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 1 - 2 łyżki szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego

Krewetki tandoori i sałatka

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy tandoori
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • 300 g krewetek, surowych, obranych
    lub 300 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • 80 - 100 g rukoli
  • 100 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 g groszku cukrowego, w strączkach, obranego z łyka

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2087.9 kJ / 498.7 kcal
Białko
44.7 g
Węglowodany
34.5 g
Tłuszcz
24 g
Błonnik
8.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy