Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g wody
- 400 g czerwonych buraków, małych, umytych, w łupinach
- 1 ząbek czosnku
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 150 g jogurtu naturalnego, typu greckiego
- 1 łyżka pasty tahini (pasty sezamowej)
- 10 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 302 kJ / 72 kcal
- Białko
- 3.1 g
- Węglowodany
- 8.9 g
- Tłuszcz
- 2.8 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
20min
Pesto sezamowe
10min
Hummus z buraka
1h
Pasta z topinamburu
35min
Pasta wegetariańska
10min
Pasta z kaszy pęczak i pora
40min
Pasta z kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami
1h
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5min
Hummus z groszkiem
10min
Pasta z cukinii i soczewicy
1h 10min
Guacamole z gruszką i orzechami nerkowca
10min
Hummus z dyni
1h