Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 125 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 10 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Nadzienie
- 300 g bakłażana
- 150 g cukinii
- 100 g marchewki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd niasiennych
- 50 g musztardy
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 jajko
- 60 g mleka
- 70 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1704 kJ / 407 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1h 40min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3 Std.
Focaccia z brokułami i anchois
2h 15min
Focaccia serowa z pomidorami
45min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1 Std. 30 Min
Tarta wegetariańska
1 Std. 10 Min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2 Std. 50 Min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1h 45min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2 Std. 30 Min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1h 40min
Tarta z serem pleśniowym
1h 35 min
Tarta jabłkowa
1 Std.