
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasztet z bakłażana
- 1000 g bakłażana pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- masło do natłuszczenia formy
- mąka pszenna do oprószenia formy
- 4 jajka
- 50 g mleka 1,5% tłuszczu
- 3 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- gorąca woda do kąpieli wodnej
Pomidorowy coulis
- 3 ząbki czosnku
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g pomidorów, dojrzałych przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka cukru
-
1
szczypta tymianku, świeżego
lub 1 szczypta tymianku, suszonego - 3 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 10 liści bazylii, świeżych posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 262 kcal / 1089 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Węglowodany
- 16 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pesto z jarmużu
25 min
Pasztet pieczarkowy
2 godz. 50 min
Kawior z bakłażana
50 min
Pasztet z dorsza
1 godz. 10 min
Pasta z pieczonego kalafiora z parmezanem
1 godz. 10 min
Bakłażany bhurta
30 min
Crostini z kremem z bakłażana i mozzarellą
1 godz.
Pasta z marchewki z migdałami
15 min
Pesto sezamowe
10 min
Hummus z dyni
1 godz.
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5 min
Pasztet warzywny z soczewicą
2 godz. 30 min