Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasztet z bakłażana
- 1000 g bakłażana, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- masło, do natłuszczenia formy
- mąka pszenna, do oprószenia formy
- 4 jajka
- 50 g mleka, 1,5% tłuszczu
- 3 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- gorąca woda, do kąpieli wodnej
Pomidorowy coulis
- 3 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g pomidorów, dojrzałych, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka cukru
-
1
szczypta tymianku, świeżego
lub 1 szczypta tymianku, suszonego - 3 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 10 liści bazylii, świeżych, posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1089 kJ / 262 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet warzywny z soczewicą
2 Std. 30 Min
Pasztet sojowy z pistacjami
15 godz.
Wegański ser
6h 40min
Hummus z buraka
1 Std.
Pasztet z dorsza
1 Std. 10 Min
Suflety kalafiorowe
55 min
Pasta z topinamburu
35min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16 godz. 15 min
Pasztet pieczarkowy
2 Std. 50 Min
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3 Std.
Pasta z bakłażana
55 min
Pasta z pieczonego bakłażana
1 Std. 50 Min