Risotto z kurczakiem i cukinią

Risotto z kurczakiem i cukinią

4.6 2.1K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 350 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g cukinii pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 30 g masła
  • 350 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 620 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 80 g sera gorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
  • 4 - 6 łyżek orzechów włoskich, łuskanych (opcjonalnie) uprażonych na suchej patelni, do dekoracji
  • tymianek, świeży tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 775 kcal / 3244 kJ
Białko 37.1 g
Tłuszcz 35.7 g
Węglowodany 76.6 g
Błonnik 4.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...