Risotto z kurczakiem i cukinią
TM6 TM5

Risotto z kurczakiem i cukinią

4.6 (1.8K ocen)

Składniki

  • 350 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g cukinii, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 30 g masła
  • 350 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 620 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 80 g sera gorgonzola, łagodnego, pokrojonego na kawałki
  • 4 - 6 łyżek orzechów włoskich, łuskanych, uprażonych na suchej patelni, do dekoracji (opcjonalnie)
  • tymianek, świeży, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3244 kJ / 775 kcal
Białko
37.1 g
Węglowodany
76.6 g
Tłuszcz
35.7 g
Błonnik
4.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy