
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki estragonu, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 192.6 kcal / 806 kJ
- Białko
- 3.2 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Węglowodany
- 27.8 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Sód
- 615.7 mg