Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 300 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki estragonu, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 806 kJ / 192.6 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 27.8 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 615.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa selerowa aksamitna
25 min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 min
Zupa krem z ziemniaków
40 min
Zupa krem z cukinii
25 min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35 min
Zupa krem z pieczarek
20min
Zupa krem z groszku
40 min
Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny
45 min
Zupa krem z pora z serem
30 min
Zupa z papryki i parmezanu
20min
Zupa z rukoli
35 min