Maślany kurczak (Butter chicken)

Maślany kurczak (Butter chicken)

4.7 4.2K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • nasion kminu rzymskiego
    1 łyżeczka
  • czerwona papryczka chili, suszona bez gniazd nasiennych
    1
  • nasion kolendry
    1 łyżeczka
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • przyprawy garam masala
    2 łyżeczki
  • piersi z kurczaka pokrojonych w 3-4 cm paski
    500 g
    500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonych w 3-4 cm paski
  • soku z limonki świeżo wyciśniętego
    2 łyżki
  • oliwy z oliwek
    2 łyżki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • orzechów nerkowca
    70 g
  • wody
    140 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
    40 g
  • ząbki czosnku
    3
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    100 g
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    1
  • masła klarowanego
    50 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    70 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 403.6 kcal / 1688.7 kJ
Białko 21.4 g
Tłuszcz 30.5 g
Węglowodany 12.8 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Sód 651.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...