Maślany kurczak (Butter chicken)
TM6 TM5

Maślany kurczak (Butter chicken)

4.7 (4.1K ocen)

Składniki

  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 czerwona papryczka chili, suszona, bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w 3-4 cm paski
    lub 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonych w 3-4 cm paski
  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 140 g wody
  • 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 50 g masła klarowanego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1688.7 kJ / 403.6 kcal
Białko
21.4 g
Węglowodany
12.8 g
Tłuszcz
30.5 g
Tłuszcz nasycony
11.7 g
Błonnik
2.6 g
Sód
651.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy