
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 łyżki curry, mielonego
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu cayenne, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 40 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 liść laurowy, suszony
- 20 g przecieru pomidorowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g mleczka kokosowego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
- 300 g zielonej soczewicy, suszonej, namoczonej przez 8 godzin, odsączonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2610 kJ / 624 kcal
- Białko
- 57 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 14.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak garam masala z ryżem
1 godz.
Chana masala
35 min
Curry z kurczaka z dynią i pieczarkami
1 godz.
Kokosowy dhal z soczewicy
20min
Indyjski kurczak w jogurcie
1 godz.
Gulasz drobiowy z pomidorami i fasolą
35 min
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1 godz. 5 min
Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą i batatami
50 min
Curry z soczewicą (dal)
40min
Dal makhani
13h 20min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1 godz. 15 min
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2 godz.