Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g bakłażanów, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 2 ½ łyżeczki soli
- 100 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia bakłażanów
-
800
g pomidorów śliwkowych dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
lub 500 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 szczypta cukru
- 5 g bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do podania
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1500 g wody
- 300 g makaronu, suchego, typu farfalle
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1312.8 kJ / 313.8 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 50.4 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 1005.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Penne all'arrabbiata
20 min
Sos puttanesca
45 min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20 min
Spaghetti z kaparami i anchois
35 min
Sałatka tabbouleh
1h 40min
Makaron po liguryjsku
45 min
Farfalle z pomidorami i karmelizowanym fenkułem
55 min
Makaron z jarmużem i szynką
35 min
Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
1 godz. 20 min
Sos pomidorowy z tuńczykiem
45 min
Gnocchi w sosie pomidorowym
30 min
Spaghetti z cytrusowym pesto
35 min