Wersje kompatybilne
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 200 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 5 - 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 300 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (ok. 2 x 1 cm)
- 150 g bakłażana, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej, opłukanej z zalewy
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej, słodkiej lub ostrej
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 100 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej, opłukanej z zalewy
- 180 - 200 g tofu, średnio twardego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- limonka, pokrojona w ćwiartki, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 816.5 kJ / 195 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 892.3 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1h
Wegańskie leczo z ryżem
45min
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30min
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50min
Wegetariański gulasz z tofu
30min
Curry z batatami i szpinakiem
40min
Gulasz z soczewicy i buraków
55min
Wegańskie chili
40min