Pikantna potrawka z bakłażana
TM6 TM5

Pikantna potrawka z bakłażana

4.1 (461 ocen)

Składniki

  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 450 g bakłażana, pokrojonego na 2,5-3 cm kawałki
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy (opcjonalnie)
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
    lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki,
  • 4 liście bazylii, świeże, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 g cukru
  • 15 g octu
  • 100 g soczewicy z puszki, brązowej, odsączonej z zalewy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1618 kJ / 386 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
43 g
Tłuszcz
21 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
9.3 g
Sód
552 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy