Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 450 g bakłażana, pokrojonego na 2,5-3 cm kawałki
- 1 - 2 szczypty soli
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy (opcjonalnie)
-
150
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki, - 4 liście bazylii, świeże, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 g cukru
- 15 g octu
- 100 g soczewicy z puszki, brązowej, odsączonej z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1618 kJ / 386 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 552 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 Min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 Min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30min
Chana masala
35 Min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Curry z serem paneer
5h
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 godz. 35 min
Wegańskie chili
40min