
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 450 g bakłażana pokrojonego na 2,5-3 cm kawałki
- 1 - 2 szczypty soli
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy (opcjonalnie)
-
150
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki - 4 liście bazylii, świeże plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 g cukru
- 15 g octu
- 100 g soczewicy z puszki brązowej, odsączonej z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 386 kcal / 1618 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Węglowodany
- 43 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 552 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańskie chili
40 min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Chana masala
35 min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Dal makhani z soczewicy
50 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min