![Risotto z groszkiem i miętą Risotto z groszkiem i miętą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B1785649-16D0-4426-BCDF-0794B51E92C5/Derivates/950FFA95-72BF-4B74-B34E-37FAE7B7853C.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Miętowe purée z groszku
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 - 20 g oliwy z oliwek
- 250 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- 100 g wody
- 10 - 15 g liści mięty, świeżych
Risotto
- 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 - 20 g oliwy z oliwek
- 200 g białego wina, wytrawnego
- 250 g ryżu do risotto, typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 450 g wody
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 100 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1758 kJ / 420 kcal
- Białko
- 13.3 g
- Węglowodany
- 60 g
- Tłuszcz
- 14.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto szparagowe
20min
Szafranowe risotto ze szparagami
35min
Spaghetti z kremowym sosem z bakłażana
35min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 min
Risotto z cukinii
45min
Risotto pomarańczowe
45min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45min
Risotto z burakami i balsamico
40min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35min