
Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM6)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 25 min
2 porcje
Składniki
-
½ cukinii (ok. 200 g), nieobranej, z odciętymi końcówkami, w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
-
1 marchewka (ok. 60 g), z odciętymi końcówkami
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo ½ łyżki
-
1 ½ łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 - 4 ząbki czosnku
-
160 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
2 jajka
-
50 g bułki tartej
-
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
80 g kaszy kuskus
-
120 g gorącej wody
-
120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
200 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1 łyżeczka cukru
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
700.2 kcal /
2929.6 kJ
Białko
24.5 g
Tłuszcz
28.5 g
Węglowodany
88.9 g
Błonnik
13.1 g
Tłuszcz nasycony
5.2 g
Sód
2223.1 mg