Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM6)

Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM6)

4.3 4 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 25 min
2 porcje

Składniki

  • ½ cukinii (ok. 200 g), nieobranej, z odciętymi końcówkami, w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
  • 1 marchewka (ok. 60 g), z odciętymi końcówkami
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo ½ łyżki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 4 ząbki czosnku
  • 160 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 80 g kaszy kuskus
  • 120 g gorącej wody
  • 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka cukru

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 700.2 kcal / 2929.6 kJ
Białko 24.5 g
Tłuszcz 28.5 g
Węglowodany 88.9 g
Błonnik 13.1 g
Tłuszcz nasycony 5.2 g
Sód 2223.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...