Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g fileta z dorsza, bez skóry, pokrojonego w 2-3 cm kawałki
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- 40 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół
- 100 g cukinii, z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika lub przekrojonej wzdłuż na pół
- 100 g bakłażana, z odciętymi końcówkami, mieszczącego się w szerokiej części podajnika lub przekrojonego wzdłuż na pół
- 50 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g ziemniaków, mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 125 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 g wody
- ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼ łyżeczki oregano, suszonego
-
liście bazylii, świeże, do dekoracji
lub natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1564.5 kJ / 373.9 kcal
- Białko
- 25.1 g
- Węglowodany
- 45.9 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 10.6 g
- Sód
- 410.4 mg