Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM5)
TM5 TM6

Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM5)

4.3 (7 ocen)

Składniki

  • ¼ cukinii (ok. 100 g), nieobranej, z odciętymi końcówkami, w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
  • ½ marchewki (ok. 30 g), z odciętymi końcówkami
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowo ¼ łyżki
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowo 2 szczypty
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 1 jajko
  • 25 g bułki tartej
  • 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
  • 40 g kaszy kuskus
  • 60 g gorącej wody
  • 60 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki cukru

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3025.1 kJ / 723 kcal
Białko
23.7 g
Węglowodany
84.9 g
Tłuszcz
33.1 g
Tłuszcz nasycony
5.9 g
Błonnik
12.7 g
Sód
1900.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy