Wersje kompatybilne
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ¼ cukinii (ok. 100 g), nieobranej, z odciętymi końcówkami, w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
- ½ marchewki (ok. 30 g), z odciętymi końcówkami
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowo ¼ łyżki
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowo 2 szczypty
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 80 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
- 1 jajko
- 25 g bułki tartej
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
- 40 g kaszy kuskus
- 60 g gorącej wody
- 60 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3025.1 kJ / 723 kcal
- Białko
- 23.7 g
- Węglowodany
- 84.9 g
- Tłuszcz
- 33.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 12.7 g
- Sód
- 1900.8 mg