Urządzenia i Akcesoria
Risotto ze świeżymi pomidorami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje
Składniki
-
25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
150 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
150 g pomidorów, dojrzałych (1-2 szt.), bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
25 - 30 g białego wina, wytrawnego
-
300 g wody
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki cukru
-
10 g koncentratu pomidorowego
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
976.5 mg
Białko
12 g
Kalorie
2275.5 kJ /
543.5 kcal
Tłuszcz
25.5 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Węglowodany
66.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Risotto szparagowe
20 min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45 min
Risotto z parmezanem
30 min
Risotto z kurczakiem i cukinią
50 min
Risotto z groszkiem i miętą
40 min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 min
Pęczotto z pomidorami
50 min
Spaghetti aglio e olio (TM5, TM6)
35 min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 min
Risotto z cukinią i serem feta
30 min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min