
Urządzenia i Akcesoria
Risotto ze świeżymi pomidorami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje
Składniki
-
25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
150 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
150 g pomidorów, dojrzałych (1-2 szt.), bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
25 - 30 g białego wina, wytrawnego
-
300 g wody
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki cukru
-
10 g koncentratu pomidorowego
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
543.5 kcal /
2275.5 kJ
Białko
12 g
Tłuszcz
25.5 g
Węglowodany
66.8 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Sód
976.5 mg