Risotto z boczkiem i pieczarkami

Risotto z boczkiem i pieczarkami

4.5 1.2K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje

Składniki

  • 200 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 30 g sera parmezan przekrojonego na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 200 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 170 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 120 g ryżu do risotto np. arborio
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego
  • 10 g masła

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2149 mg
Białko 27.5 g
Kalorie 2579 kJ / 616 kcal
Tłuszcz 30.5 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 7 g
Węglowodany 57 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...