Risotto z parmezanem
TM6 TM5

Risotto z parmezanem

4.3 (618 ocen)

Składniki

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 40 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 320 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 820 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego (na 0,5 l)
  • ½ - 1 łyżeczka soli, do smaku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1812 kJ / 433 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
63 g
Tłuszcz
15 g
Błonnik
1.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy