Urządzenia i Akcesoria
Risotto z parmezanem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
40 g masła
-
10 g oliwy z oliwek
-
320 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
-
60 g białego wina, wytrawnego
-
820 g wody
-
1 kostka bulionu, warzywnego lub drobiowego (na 0,5 l)1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
-
½ - 1 łyżeczka soli do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
9 g
Kalorie
1812 kJ /
433 kcal
Tłuszcz
15 g
Błonnik
1.8 g
Węglowodany
63 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Risotto szparagowe
20 min
Risotto z boczkiem i cukinią
40 min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z kurkami
35 min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 min
Risotto pomarańczowe
45 min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 min
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35 min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30 min