
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody gorącej
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 30 g cebuli
- 50 - 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 220 g ryżu do risotto np. arborio lub carnaroli
- 100 g białego wina, wytrawnego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g zielonego groszku, świeżego bez łupin
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 265 kcal / 1109 kJ
- Białko
- 7.4 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Węglowodany
- 32.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 min
Risotto szparagowe
20 min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min
Risotto z boczkiem i cukinią
40 min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z parmezanem
30 min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30 min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Risotto z cukinią i serem feta
30 min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 min
Risotto z burakami i balsamico
40 min