Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ - 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 6 - 8 liści bazylii, świeżej
- 1 - 2 papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 2 - 4 ząbki czosnku (patrz wskazówka)
- 100 - 120 g oliwy z oliwek, dobrej jakości
- 2 łyżeczki soli
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1200 g wody
- 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- ser parmezan, tarty, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2633.5 kJ / 629.4 kcal
- Białko
- 13.9 g
- Węglowodany
- 78 g
- Tłuszcz
- 28.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 1189.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaghetti carbonara na samych żółtkach
35 Min
Spaghetti napoletana
40min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40min
Penne all'arrabbiata
20 Min
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25 Min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30min
Fettucine Alfredo
25 Min
Sos puttanesca
45 Min
Spaghetti carbonara
40min
Tagliatelle ze szpinakiem
30min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20 Min
Penne puttanesca
50min