![Risotto z boczkiem i cukinią Risotto z boczkiem i cukinią](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/d1aaa527-6aaa-4688-b69b-2fd7254e5568/Derivates/2ceaf3b4-86ca-457b-98ff-e0e498be7281.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 250 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 320 g ryżu do risotto, np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 820 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 3 - 4 liście bazylii, świeże, posiekane
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 50 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2284 kJ / 546 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 44 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Tłuszcz nasycony
- 18 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 1292 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z parmezanem
30min
Risotto dyniowe z boczkiem
35 Min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 Min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40min
Risotto szparagowe
20min
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35 Min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 Min
Risotto z grzybami
1sa 5 dk
Risotto z kurczakiem i cukinią
50 Min
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z cukinii
45min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30min