Risotto z boczkiem i cukinią

Risotto z boczkiem i cukinią

4.6 339 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    300 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła
    40 g
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
    250 g
  • ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
    320 g
  • wody
    820 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • liście bazylii, świeże posiekane
    3 - 4
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
  • sera mascarpone podzielonego na kawałki
    50 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 546 kcal / 2284 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 36 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 18 g
Sód 1292 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...