Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 5 mm kostkę
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 40 g cebul szalotek, przekrojonych na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 200 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 200 g ryżu do risotto, np. arborio
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 450 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2595.2 kJ / 620.3 kcal
- Białko
- 18.4 g
- Węglowodany
- 50.8 g
- Tłuszcz
- 35.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.9 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 827.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 min
Risotto z boczkiem i cukinią
40min
Risotto szparagowe
20 min
Risotto z groszkiem i miętą
40min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 Min
Risotto z parmezanem
30min
Risotto z kurczakiem i cukinią
50min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 Min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min