Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem

Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem

4.7 1.1K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 5 mm kostkę
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 40 g cebul szalotek przekrojonych na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 200 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 200 g ryżu do risotto np. arborio
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 827.5 mg
Białko 18.4 g
Kalorie 2595.2 kJ / 620.3 kcal
Tłuszcz 35.7 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 11.9 g
Węglowodany 50.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...