Rabarbarowe ślimaczki

Rabarbarowe ślimaczki

4.4 9 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
8 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 80 g mleka w temp. pokojowej
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży
  • 35 g cukru
  • 210 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 20 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
Nadzienie z rabarbaru
  • 25 g migdałów, ze skórką
  • 170 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
    5 g skrobi kukurydzianej
  • 25 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
Lukier
  • 35 g cukru pudru
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 58.8 mg
Białko 4.8 g
Kalorie 987 kJ / 235.9 kcal
Tłuszcz 8.2 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Węglowodany 36.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...