
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 - 550 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 3 jajka
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
-
1
łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżka cukru wanilinowego - 1 łyżka cukru pudru, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 932.5 kJ / 222.9 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 30.9 g
- Tłuszcz
- 9.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 41.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Klasyczny jabłecznik
1 godz. 30 min
Jagodzianki
3 godz. 30 min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 godz. 10 min
Powidła śliwkowe
2 godz.
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Ciasto ucierane z owocami
1 godz.
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 godz. 15 min
Maślankowiec ze śliwkami
1 godz. 15 min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1 godz. 20 min
Tarta z rabarbarem i bezą
2 godz. 20 min
Galette z borówkami
1 godz. 25 min