Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 70 g cukru
- 350 - 400 g mąki pszennej
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 żółtka
Nadzienie z borówek
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g masła
- 20 g cukru trzcinowego, plus dodatkowa ilość do posypania
- 500 g borówek amerykańskich
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2136.3 kJ / 510.3 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 58.8 g
- Tłuszcz
- 28.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.4 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 12.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orkiszowa galette z rabarbarem
3 Std. 10 Min
Czereśniowa galette
1 Std. 25 Min
Tarta z rabarbarem i bezą
2 Std. 20 Min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3h 45min
Rabarbarowe ślimaczki
2h
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1 Std.
Kringel
2h 40min
Maślankowiec ze śliwkami
1 Std. 15 Min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2h 10min
Jabłka pod kruszonką
55 min
Ślimaczek cynamonowy XXL z polewą z serka kremowego
2 Std. 50 Min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 Std. 10 Min