![Buchty z powidłami śliwkowymi Buchty z powidłami śliwkowymi](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/b4eb21c1-d51a-48d8-9905-76dc6509e5fc/Derivates/e6c96226-f9ea-4cdb-9266-3cd1c8d9afc1.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g mleka
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 40 g cukru
-
1
czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) - 135 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
- 2 żółtka
- 410 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, bez białych błonek
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych (ok. 180 g)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1081.3 kJ / 258.4 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 34.9 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 25.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Warkocz makowy
2 godz. 45 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4 godz. 40 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Słodkie maślane rogale
2 godz. 10 min
Langosze
1 godz. 30 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Malinianki
2h 50min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 godz. 55 min