Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 250 g mleka
- 100 g cukru
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży - 2 jajka
- 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia miski
Drożdżówki
- 350 - 360 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1050.8 kJ / 251.2 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.4 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 26.4 mg
Alternatywne przepisy
Jogurtowe ciasto z borówkami
1h 15min
Muffinkowe mini jabłeczniki (TM6)
1 Std. 35 Min
Chałka z kruszonką
1h 30min
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min
Jagodzianki
3 Std. 30 Min
Rabarbarowe ślimaczki
2 Std.
Bułki wrocławskie
2 Std.
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2 Std. 40 Min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 Std. 10 Min
Malinianki
2 godz. 50 min
Chleb z ziołami
1 Std. 10 Min
Rogaliki z marmoladą
50 Min