Urządzenia i Akcesoria
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
14 sztuk
Składniki
Kruszonka i rabarbar
-
50 g mąki pszennej
-
50 g cukru
-
40 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
250 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
-
250 g mleka
-
70 g cukru
-
3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 jajka
-
520 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
1 szczypta soli
Masa z ricotty
-
250 g sera ricotta odsączonego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
-
1 jajko
-
30 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
50 mg
Białko
9.1 g
Kalorie
1334.1 kJ /
318.9 kcal
Tłuszcz
11.3 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
6.6 g
Węglowodany
45.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Galette z krojonymi jabłkami (TM6, TM7)
1 Std. 20 Min
Malinianki
2 Std. 50 Min
Knedle twarogowe z morelami
35 Min
Brioszka „korona” z likierem
5 Std.
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 Std. 45 Min
Rabarbarowe ślimaczki
2 Std.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 Std. 30 Min
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2 Std.
Warkocz makowy
2 Std. 45 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 Std.
Jagodzianki
3 Std. 30 Min