Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka i rabarbar
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
- 250 g mleka
- 70 g cukru
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 jajka
- 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 szczypta soli
Masa z ricotty
- 250 g sera ricotta, odsączonego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
- 1 jajko
- 30 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1334.1 kJ / 318.9 kcal
- Białko
- 9.1 g
- Węglowodany
- 45.4 g
- Tłuszcz
- 11.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 50 mg
Alternatywne przepisy
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 Std. 15 Min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 godz. 55 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 godz. 10 min
Malinianki
2 Std. 50 Min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1h 30min
Jagodzianki
3h 30min
Rabarbarowe ślimaczki
2 godz.
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2 Std. 50 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std. 20 Min
Brioszka „korona” z likierem
5h
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2 godz.