
Urządzenia i Akcesoria
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
14 sztuk
Składniki
Kruszonka i rabarbar
-
50 g mąki pszennej
-
50 g cukru
-
40 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
250 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
-
250 g mleka
-
70 g cukru
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 jajka
-
520 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
1 szczypta soli
Masa z ricotty
-
250 g sera ricotta odsączonego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
-
1 jajko
-
30 g cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
318.9 kcal /
1334.1 kJ
Białko
9.1 g
Tłuszcz
11.3 g
Węglowodany
45.4 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
6.6 g
Sód
50 mg