Brioszka z dżemem rabarbarowym
TM5 TM6

Brioszka z dżemem rabarbarowym

4.4 (80 ocen)

Składniki

Brioszka

  • 200 g mleka, w temp. pokojowej
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 90 g cukru
  • 3 żółtka
  • 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy

Dżem rabarbarowy

  • ½ laski wanilii, pokrojonej na kawałki
  • 180 g cukru
  • 300 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g wody
  • 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego

Formowanie i pieczenie brioszki

  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • woda, do pieczenia
  • 1 żółtko, roztrzepane
  • cukier perlisty, do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2306.6 kJ / 548.9 kcal
Białko
11.1 g
Węglowodany
85.9 g
Tłuszcz
17 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Błonnik
3.3 g
Sód
209 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie