Brioszka z dżemem rabarbarowym

Brioszka z dżemem rabarbarowym

4.6 205 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 45 min
8 porcji

Składniki

Brioszka
  • 200 g mleka w temp. pokojowej
  • 125 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 90 g cukru
  • 3 żółtka
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
Dżem rabarbarowy
  • 180 g cukru
  • ½ laski wanilii pokrojonej na kawałki
  • 300 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 g wody
Formowanie i pieczenie brioszki
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • woda do pieczenia
  • 1 żółtko roztrzepane
  • cukier perlisty (opcjonalnie) do posypania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 209 mg
Białko 11.1 g
Kalorie 2306.6 kJ / 548.9 kcal
Tłuszcz 17 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 10 g
Węglowodany 85.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...