Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Brioszka
- 200 g mleka, w temp. pokojowej
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 90 g cukru
- 3 żółtka
- 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
Dżem rabarbarowy
- ½ laski wanilii, pokrojonej na kawałki
- 180 g cukru
- 300 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g wody
- 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
Formowanie i pieczenie brioszki
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- woda, do pieczenia
- 1 żółtko, roztrzepane
- cukier perlisty, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2306.6 kJ / 548.9 kcal
- Białko
- 11.1 g
- Węglowodany
- 85.9 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 209 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szafranowe bułeczki lussekatter
2hod. 10min
Chałka z kardamonem
2h 40min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 Std.
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1h 45min
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Rabarbarowe ślimaczki
2 Std.
Jagodzianki
3 godz. 30 min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15min