Brioszka z dżemem rabarbarowym

Brioszka z dżemem rabarbarowym

4.6 193 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 45 min
8 porcji

Składniki

Brioszka
  • mleka w temp. pokojowej
    200 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    15 g
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • mąki pszennej
    500 g
  • soli
    1 szczypta
  • cukru
    90 g
  • żółtka
    3
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
    125 g
Dżem rabarbarowy
  • laski wanilii pokrojonej na kawałki
    ½
  • cukru
    180 g
  • rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
    300 g
  • wody
    30 g
  • soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    50 g
Formowanie i pieczenie brioszki
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • woda do pieczenia
  • żółtko roztrzepane
    1
  • cukier perlisty (opcjonalnie) do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 548.9 kcal / 2306.6 kJ
Białko 11.1 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 85.9 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 10 g
Sód 209 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...