Jagodzianki
TM6 TM5

Jagodzianki

4.9 (6.8K ocen)

Składniki

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski

Nadzienie

  • 320 - 340 g jagód, świeżych
  • 30 g cukru
  • 25 g skrobi ziemniaczanej

Lukier

  • 200 g cukru
  • 40 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1155.3 kJ / 276.1 kcal
Białko
5 g
Węglowodany
50.5 g
Tłuszcz
6.4 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Błonnik
1.9 g
Sód
20.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy