Jagodzianki

Jagodzianki

4.9 8.0K oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 sztuk

Składniki

Ciasto
  • mleka
    250 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    30 g
  • cukru
    100 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    500 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • żółtka
    2
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    80 g
  • soli
    1 szczypta
  • oleju rzepakowego do natłuszczenia miski
    1 łyżka
Nadzienie
  • jagód, świeżych
    320 - 340 g
  • cukru
    30 g
  • skrobi ziemniaczanej
    25 g
Lukier
  • cukru
    200 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    40 - 50 g

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 276.1 kcal / 1155.3 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 6.4 g
Węglowodany 50.5 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 3.2 g
Sód 20.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...