
Urządzenia i Akcesoria
Jagodzianki
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 sztuk
Składniki
Ciasto
-
250 g mleka
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
100 g cukru
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
2 żółtka
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 szczypta soli
-
1 łyżka oleju rzepakowego do natłuszczenia miski
Nadzienie
-
320 - 340 g jagód, świeżych
-
30 g cukru
-
25 g skrobi ziemniaczanej
Lukier
-
200 g cukru
-
40 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
276.1 kcal /
1155.3 kJ
Białko
5 g
Tłuszcz
6.4 g
Węglowodany
50.5 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Sód
20.6 mg