![Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/71292199-F6BB-4E57-8A02-7BBC74B57285/Derivates/2552c415-57c1-4290-9972-f76b45a39a6f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- 15 g płatków owsianych, górskich
- 30 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
Jabłka z masłem
- 200 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Ciasto drożdżowe
- masło ilość do natłuszczenia tortownicy
- 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 300 g wody letniej
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 60 g cukru plus 2-3 łyżeczki do posypania ciasta
- 1 szczypta soli
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 - 2 łyżki migdałów, w płatkach
- owoce jagodowe, świeże np. maliny lub borówki (ok. 100 g), do posypania wierzchu ciasta (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 264.6 kcal / 1107.9 kJ
- Białko
- 4.9 g
- Tłuszcz
- 10.6 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Sód
- 124.6 mg