Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 30 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- 15 g płatków owsianych, górskich
- 30 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
Jabłka z masłem
- 200 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Ciasto drożdżowe
- masło, ilość do natłuszczenia tortownicy
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 300 g wody, letniej
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 60 g cukru, plus 2-3 łyżeczki do posypania ciasta
- 1 szczypta soli
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 - 2 łyżki migdałów, w płatkach
- owoce jagodowe, świeże, np. maliny lub borówki (ok. 100 g), do posypania wierzchu ciasta (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1107.9 kJ / 264.6 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Tłuszcz
- 10.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 124.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto twarogowe z agrestem
50min
Ślimaczki makowe
2h 30min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2h 15 min.
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3h 45min
Rabarbarowe ślimaczki
2h
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2h 15 min.
Ciasto z kruszonką
3h 20min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1 Std. 10 Min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1h 20min
Kruche ciasto z wiśniami
1h 20min