Kurczak tandoori z miętowym dressingiem

4.5 2 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
3 porcje

Składniki

Kurczak tandoori
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 2 nasiona kardamonu wyłuskane
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 75 g jogurtu greckiego
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g oleju
  • 6 podudzi z kurczaka, ze skórą z kością
  • 1 ½ łyżki migdałów, w słupkach
Dressing miętowy
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 25 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g pomidora przekrojonego na pół
  • 30 g liści mięty, świeżych (1 pęczek)
  • ¼ łyżeczki soli
  • liście kolendry, świeże do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 580 kcal / 2426.9 kJ
Białko 55.7 g
Tłuszcz 32.3 g
Węglowodany 15.3 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Sód 932.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...