Urządzenia i Akcesoria
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
3 porcje
Składniki
Kurczak tandoori
-
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
2 nasiona kardamonu wyłuskane
-
½ łyżeczki soli
-
3 ziarna pieprzu czarnego
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
-
1 ząbek czosnku
-
1 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki musztardy
-
25 g koncentratu pomidorowego
-
75 g jogurtu greckiego
-
25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
15 g oleju
-
6 podudzi z kurczaka, ze skórą z kością
-
1 ½ łyżki migdałów, w słupkach
Dressing miętowy
-
100 g jogurtu greckiego
-
25 g cebuli przekrojonej na pół
-
50 g pomidora przekrojonego na pół
-
30 g liści mięty, świeżych (1 pęczek)
-
¼ łyżeczki soli
-
liście kolendry, świeże do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
580 kcal /
2426.9 kJ
Białko
55.7 g
Tłuszcz
32.3 g
Węglowodany
15.3 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Sód
932.7 mg