![Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8FE08D43-125D-4962-8A12-8C8C2B598491/Derivates/4184f8d5-45d5-4b6d-b3df-2bb2e4dbbdf2.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos chimichurri
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 200 g oliwy z oliwek
- 60 g białego octu winnego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g kolendry, świeżej (liście i łodygi)
- 15 g natki pietruszki, świeżej (liście i delikatne łodygi)
- 2 łyżki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 450 g każda)
Ryż z warzywami i grillowanie
- 15 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 40 - 50 g oliwy z oliwek
- 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 20 - 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 1200 g wody
- 10 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- 300 g marchewki pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 1 żółta papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 400 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 908.9 kcal / 3802.9 kJ
- Białko
- 41.8 g
- Tłuszcz
- 56.3 g
- Węglowodany
- 59.3 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Sód
- 1450 mg