Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
TM6 TM5

Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami

4.2 (35 ocen)

Składniki

Sos chimichurri

  • 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g oliwy z oliwek
  • 60 g białego octu winnego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g kolendry, świeżej (liście i łodygi)
  • 15 g natki pietruszki, świeżej (liście i delikatne łodygi)
  • 2 łyżki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 450 g każda)

Ryż z warzywami i grillowanie

  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 - 50 g oliwy z oliwek
  • 40 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 20 - 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 1200 g wody
  • 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 300 g marchewki, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
  • 1 żółta papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
  • 400 g cukinii, pokrojonej w 2 cm kostkę

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3802.9 kJ / 908.9 kcal
Białko
41.8 g
Węglowodany
59.3 g
Tłuszcz
56.3 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Błonnik
7.3 g
Sód
1450 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy