
Urządzenia i Akcesoria
Pikantny kurczak z ziemniakami i ziołowym dipem
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Pikantny kurczak
-
2 czerwone papryki (ok. 200 g każda), bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
30 g miodu, płynnego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
5 g rozmarynu, świeżego tylko liście
-
2 - 3 chili, suszone
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ łyżeczki curry, mielonego
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
1 tuszka z kurczaka (1200-1500 g)
Ziemniaki
-
800 g ziemniaków małych lub średnich, nieobranych, umytych
-
10 g koperku, świeżego pokrojonego na kawałki
-
30 g masła miękkiego
-
2 - 3 szczypty soli
Ziołowy dip
-
10 g ziół, świeżych np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście
-
1 ząbek czosnku
-
50 g majonezu
-
50 g jogurtu greckiego
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 - 3 szczypty soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Pikantny kurczak i ziemniaki c.d.
-
zioła, świeże np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1175.4 kcal /
4917.9 kJ
Białko
70 g
Tłuszcz
75.5 g
Węglowodany
52.8 g
Błonnik
7.9 g
Tłuszcz nasycony
21.1 g
Sód
960 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Ognisty kurczak z warzywną surówką
6 godz. 45 min
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 godz. 5 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min
Zupa z pierożkami gyoza
25 min
Miso carbonara z makaronem udon
30 min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Gyros z kurczaka z sosem tzatziki
30 min
Pad see ew (smażony makaron w sosie sojowym)
45 min
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
40 min
Makaron udon z kaczką
25 min
Gyros z sosem paprykowym i pieczonymi ziemniakami
30 min