Pikantny kurczak z ziemniakami i ziołowym dipem

Pikantny kurczak z ziemniakami i ziołowym dipem

4.3 38 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Pikantny kurczak
  • 2 czerwone papryki (ok. 200 g każda), bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g miodu, płynnego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 2 - 3 chili, suszone
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki curry, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 tuszka z kurczaka (1200-1500 g)
Ziemniaki
  • 800 g ziemniaków małych lub średnich, nieobranych, umytych
  • 10 g koperku, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 30 g masła miękkiego
  • 2 - 3 szczypty soli
Ziołowy dip
  • 10 g ziół, świeżych np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g majonezu
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Pikantny kurczak i ziemniaki c.d.
  • zioła, świeże np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1175.4 kcal / 4917.9 kJ
Białko 70 g
Tłuszcz 75.5 g
Węglowodany 52.8 g
Błonnik 7.9 g
Tłuszcz nasycony 21.1 g
Sód 960 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...