
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pikantny kurczak
- 2 czerwone papryki (ok. 200 g każda), bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g miodu, płynnego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g rozmarynu, świeżego tylko liście
- 2 - 3 chili, suszone
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki curry, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 tuszka z kurczaka (1200-1500 g)
Ziemniaki
- 800 g ziemniaków małych lub średnich, nieobranych, umytych
- 10 g koperku, świeżego pokrojonego na kawałki
- 30 g masła miękkiego
- 2 - 3 szczypty soli
Ziołowy dip
- 10 g ziół, świeżych np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 50 g majonezu
- 50 g jogurtu greckiego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 - 3 szczypty soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Pikantny kurczak i ziemniaki c.d.
- zioła, świeże np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1175.4 kcal / 4917.9 kJ
- Białko
- 70 g
- Tłuszcz
- 75.5 g
- Węglowodany
- 52.8 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.1 g
- Sód
- 960 mg