Wieprzowina vindaloo
TM6 TM5

Wieprzowina vindaloo

4.4 (47 ocen)

Składniki

Marynowanie mięsa

  • 800 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 5 kaszmirskich papryczek chili, suszonych, w całości (patrz wskazówka i wariant)
  • 5 strączków kardamonu, w całości
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 45 g białego octu winnego
  • 45 g wody

Curry

  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g oleju
  • 250 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • liście kolendry, świeże, posiekane, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1653.9 kJ / 395.3 kcal
Białko
24.2 g
Węglowodany
8.1 g
Tłuszcz
29.4 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
1.8 g
Sód
879.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy